Foto: Gijs Proost

Aloys Stenders, gastheer bij Hospice De Markies:

‘Humor en compassie vind ik belangrijk’

Aloys: ‘Als gastheer zorg ik bij het hospice voor het natje en het droogje. Ik maak ontbijt klaar, doe de was en stofzuig de kamers. Elke week draai ik een dienst van 4 of 5 uur. Dit doe ik als vrijwilligerswerk. Mijn vrouw was kok bij het hospice, dus ik kwam er nogal eens.

Ik vind het een leuke en zinvolle besteding van mijn tijd. Je werkt in een fijn team. We doen het allemaal samen, met de ploeg die er op die dag is. En ik vind het prettig om om te gaan met de gasten. Ik heb 44 jaar in de psychiatrie gewerkt, dus heb wel wat ervaring met moeilijke situaties.

Ik probeer het gesprek aan te knopen en voor plezierige momenten te zorgen. Dat doe ik graag met humor. Door komisch te reageren of een grapje te maken. Daarmee trek je iemand soms net even over de streep. Ondanks dat alle gasten weten of beginnen te beseffen dat ze aan hun laatste levensfase begonnen zijn, hoeft dit niet alleen een sombere tijd te zijn. Door terug te kijken op de mooie en waardevolle dingen, wordt het afscheid van het leven minder zwaar. Zowel voor henzelf als hun naasten. Lachen kan dan echt een moment van ontspanning zijn.

Wat ik naast humor ook belangrijk vind, is dat je compassie hebt met de gasten en met het laatste stukje leven waar ze mee bezig zijn. En dat je daar open en eerlijk over bent. Op die manier help je iemand om er op een waardige manier mee om te gaan.’

Het verhaal van Aloys is één van de twaalf verhalen die we dit jaar publiceren over Hospice De Markies. Betrokkenen bij het hospice leggen uit wat het hospice voor hen betekent. Zodat u kunt lezen wat een hospice eigenlijk is. En hoe belangrijk het is dat een hospice voldoende steunt krijgt. Misschien wilt u wel doneren aan het hospice. Of vriend worden. Meer verhalen lezen? Op deze pagina vindt u elke maand een nieuw verhaal. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen in het hospice, mail dan naar info@vriendenhospicedemarkies.nl. Bedankt voor het lezen en graag tot volgende maand!

Don`t copy text!