Foto: Gijs Proost

Bart de Jong, zoon van een van onze gasten:

‘Ik wist hiervoor niet wat een hospice was’

‘Mijn vader heeft de drie laatste maanden van zijn leven in het hospice doorgebracht. Hij had leukemie en kreeg een hersenbloeding. Toen hoorde hij dat hij hier zou kunnen komen. Ik wist niet eens wat een hospice was, maar het bleek de perfecte plek voor hem. Het is net alsof je in je eigen huiskamer ligt. Maar dan met de service van een 5-sterrenhotel en aandacht en mensen om je heen.

Alles was mogelijk. Hij is een maand voor zijn overlijden met de Wensambulance nog naar het strand geweest. Het hospice heeft, op verzoek van mijn vader, voor mij en mijn twee broers een high-tea verzorgd. Mijn vader was geen patiënt hier maar een persoon. Ik heb echt nog nooit zoiets meegemaakt. Als je hier binnenkwam, dan vroegen ze eerst aan hem of hij je wilde zien. Dat vind ik mooi.

De goede zorg hier is niet alleen fijn voor hem, maar ook ontzettend fijn voor de familie. We hebben goed afscheid kunnen nemen. We wisten wat voor muziek, wat voor bloemen hij wilde op zijn begrafenis. Er kwam wekelijks een muziektherapeut langs en de eerste keer wist mijn vader meteen wat hij wilde horen. ‘I Can’t Get No Satisfaction’ van de Rolling Stones. Die wilde hij horen op zijn begrafenis en dat hebben we gedaan.

Hij had er zelf vrede mee en ik ben blij dat dat zo is. Als hij gerust is, zijn wij ook gerust. Weet je, je gaat er pas over nadenken als je met de dood te maken krijgt. Ik zou bijna zeggen: maak vast maar een afspraak als het bij mij zover is. En als ik met pensioen ben, wil ik misschien ook wel vrijwilliger worden in een hospice. Dan ben ik ook één van de engeltjes die in een 5-sterren hotel werkt.’

Bart is één van de twaalf mensen die dit jaar vertelt over Hospice De Markies. Zodat u kunt lezen hoe het er in ons hospice aan toe gaat. Zodat u kunt lezen hoe belangrijk het is dat het hospice voldoende steun krijgt. Misschien wilt u wel doneren aan het hospice. Of vriend worden. Meer verhalen lezen? Op deze pagina vindt u elke maand een nieuw verhaal. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen in het hospice, mail dan naar info@vriendenhospicedemarkies.nl. Bedankt voor het lezen en graag tot volgende maand!

Don`t copy text!