Foto: Gijs Proost

Angie Verdult, zorgvrijwilliger in Hospice De Markies:

‘Doodgaan hoort bij het leven’

‘Ik heb hiervoor in de commerciële sector gewerkt. Toen het tijd werd voor iets anders, ging ik op zoek naar werk in de palliatieve zorg. In september vorig jaar begon ik bij het Hospice, in eerste instantie als gastvrouw. Ze zeiden al bij tanteLouise: jij kan zo aan de slag als zorgvrijwilliger. Maar ik wist niet of ik dát zou kunnen. Nou, ik werd zo geweldig opgevangen dat ik na drie dagen al meedraaide als zorgvrijwilliger. Ik ben de rechterhand van de verpleegkundige. Mensen wassen, helpen bij het aankleden, soms eten geven. Ook luisteren naar mensen is belangrijk, zodat je de verpleegkundige goed kan vertellen wat er speelt. Zo’n dienst draai ik nu één keer in de week, maar als er een dienst vrijkomt dan ben ik er als de kippen bij om in te vallen!

Ik heb het zo naar mijn zin dat ik inmiddels begonnen ben met een opleiding tot verpleegkundige. Het Hospice is als een warme douche. Je voelt je hier welkom. Ook al gaan mensen hier dood; het leven gaat hier door. Het is soms heftig, maar er is óók ruimte voor een grapje en een geintje. En mensen zijn dankbaar. Door goed voor de persoon in het bed te zorgen, geef je de mensen naast het bed de ruimte.

Ja, ik kan wel zeggen dat ik mijn passie hier heb gevonden. Wat ik mensen graag wil meegeven: doe het goed, het laatste stukje. Ben er voor elkaar. En als je in de nare positie komt dat je bijna doodgaat, bespreek dan wat je wil. Een hospice is niet eng. Doodgaan hoort bij het leven.’

Angie is één van de twaalf mensen die het komend jaar vertelt over het reilen en zeilen in Hospice De Markies. Zodat u kunt lezen hoe het er in ons hospice aan toe gaat. Zodat u kunt lezen hoe belangrijk het is dat het hospice voldoende steun krijgt. Misschien wilt u wel doneren aan het hospice. Of vriend worden. Meer verhalen lezen? Angie is de eerste, maar op deze pagina vindt u elke maand een nieuw verhaal. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen in het hospice, mail dan naar info@vriendenhospicedemarkies.nl. Bedankt voor het lezen en graag tot volgende maand!

Don`t copy text!