Foto: Gijs Proost

Antoinette van der Heijden, specialist ouderengeneeskunde van Hospice De Markies:

‘Er wordt hier ook gelachen’

‘Ik ben de arts in het hospice. Ik ben dus verantwoordelijk voor de medische zorg. Als gasten pijn hebben of benauwd of misselijk zijn, dan help ik ze. Ze moeten zich zo comfortabel mogelijk voelen. Anders is contact met de mensen die hen lief zijn ook niet mogelijk.

Ik vind het leuk om met mensen te praten en te kijken wat ik voor ze kan betekenen. Bijvoorbeeld: mensen vinden het heel moeilijk om afhankelijk te worden. Dan willen ze per se zelf naar de wc, maar raken daardoor uitgeput. Ik zeg dan: je hebt één zakje energie voor de hele dag. Wil je dat niet liever overhouden voor als je partner of kind komt? Ik voer ook gesprekken met mensen en hun naasten over het levenseinde. Hoe wil je dat? En als je bijvoorbeeld een longontsteking krijgt, wil je dan nog behandeld worden? Dat soort zaken bespreken we meteen bij binnenkomst.

Autonomie van de gast vind ik heel belangrijk. We hebben wel huisregels, maar laten mensen zo vrij mogelijk. We willen dat ze zoveel mogelijk thuis zijn. En we willen niet alleen bezig zijn met de ziekte maar juist met de dagelijkse dingen. Je zou het misschien niet verwachten, maar in het hospice wordt veel gelachen. We zitten niet te sikkeneuren. Ik maak grapjes met de gasten. We hadden bijvoorbeeld ook een keer iemand die zijn papagaai mee nam. Die papagaai moesten we echt opvoeden, anders liep ie zo over alle borden heen.

Wat ik naast autonomie en humor ook belangrijk vind, is goede afstemming met de naasten. Zij moeten door nadat de gast is overleden. Als mensen tussendoor vragen hebben, dan sta ik ze zo snel mogelijk te woord. Je wil dat ook zij de periode goed kunnen afsluiten.’

Antoinette is één van de twaalf mensen die dit jaar vertelt over het reilen en zeilen in Hospice De Markies. Zodat u kunt lezen hoe het er in ons hospice aan toe gaat. Zodat u kunt lezen hoe belangrijk het is dat het hospice voldoende steun krijgt. Misschien wilt u wel doneren aan het hospice. Of vriend worden. Meer verhalen lezen? Op deze pagina vindt u elke maand een nieuw verhaal. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen in het hospice, mail dan naar info@vriendenhospicedemarkies.nl. Bedankt voor het lezen en graag tot volgende maand!

Don`t copy text!